Οι εκκλησίες του Δικάστρου.


  Στο Δίκαστρο συναντάμε 6 εκκλησίες (αριθμό μεγάλο, σε σύγκριση με το μέγεθος του χωριού), 4 στον κύριο οικισμό και 2 στον "Πέρα-Μαχαλά". Αρχικά, υπάγονταν στην επισκοπή Υπάτης, από το 1833 όμως περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Φθιώτιδας.

   Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, του οποίου ο ναός δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και τους περαστικούς. Πρώτη ημερομηνία κατασκευής υπολογίζεται το 1498. Το 1925 κατεδαφίστηκε η παλιά εκκλησία, ρυθμού βασιλικής, με το παράπλευρο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και ξεκίνησε η ανοικοδόμησή της, με τις εργασίες να διαρκούν δυο χρόνια, έως το 1927. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, οι πέτρες των απλών τοίχων μεταφέρθηκαν από το "ρέμα" με τη συμμετοχή όλων των Δικαστριωτών κάθε ηλικίας.

   Στο "Κοτρώνι", την κορυφή του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ, από το 1480. Οι Δικαστριώτες τον ξαναέχτισαν επεκτείνοντάς τον, το 1959. Το κατάλευκο καμπαναριό του στέκει αγέρωχο, αγναντεύοντας το πανέμορφο τοπίο, και είναι ορατό από πολύ μακριά.

   Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη "Ζάρα" από το 1784, περιβάλλεται από αιωνόβια δέντρα βελανιδιάς, βουβοί μάρτυρες της παλαιότητάς του. Η οριστική θεμελίωσή του έγινε το 1920 και λέγεται οτι από δω ξεκινούσαν όλες οι λιτανίες για την αντιμετώπιση της ανομβρίας, της ακρίδας και άλλων επιδημιών. Επίσης, οι Δικαστριώτες θεωρούσαν πως τους προστάτευε από κάθε εδαφικό πρόβλημα που μπορεί να απειλούσε το χωριό και τα χωράφια τους.

   Το ξωκλήσι του Αη-Λιά, με άγνωστη ημερομηνία αρχικής κατασκευής, ανοίγει την πόρτα του κάθε 20 του Ιουλίου από το 1905, προς τιμή του προφήτη, σε ένα κατάφυτο και καταπράσινο σημείο, αρκετά ψηλότερα από το χωριό.

   Ο Αγιος Αθανάσιος, λίγο πιο έξω από τον "Πέρα Μαχαλά", πρωτοχτίστηκε το 1683, και δέχτηκε διορθωτικές παρεμβάσεις το 1904.

   Το 1904 επιδιορθώθηκε και ο μεγαλύτερος ηλικιακά ναός του χωριού, η Παναγία, καθώς υπάρχει από το 1450 και βρίσκεται σε τέτοια θέση που δείχνει σαν να αγκαλιάζει τον "Πέρα Μαχαλά".

   Όλες οι εκκλησίες βρίσκονται υπό συνεχή συντήρηση και φροντίδα ώστε να παραμείνει και να αναδειχθεί η ιστορική και θρησκευτική τους αξία.
Άγιος Γεώργιος

Άγιος Γεώργιος

Αγίου Σεραφείμ

Αγίου Σεραφείμ

Αγιος Αθανάσιος

Αγιος Αθανάσιος

Αγία Παρασκευή

Αγία Παρασκευή

Παναγία

Παναγία

Αγιος Αθανάσιος

Αγιος Αθανάσιος

Προφήτης Ηλίας

Προφήτης Ηλίας (Άι λιας)

Προφήτης Ηλίας

Προφήτης Ηλίας (Άι λιας)


Πίσω
CHAPTER 26

© 2016 www.dikastro.gr - Desing by Webfast