Οικονομικός απολογισμός και παρουσίαση βιβλίου.



Φωτογραφίες 13-08-2017, οικονομικός απολογισμός πεπραγμένα προηγούμενου έτους προγραμματισμός έργων και εκδηλώσεων για το νέο έτος του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Δικαστρου και του συλλόγου απανταχού Δικαστριωτων.καθώς επίσης παρουσίαση του βιβλίου του Καρφη Λεωνίδα !!!



To Bιβλίο του Συλλόγου

Ο Σύλλογος των απανταχού Δικαστριωτών εκτύπωσε και διαθέτει στα μέλη και τους φίλους του το βιβλίο με τίτλο,

«Αρχιτεκτονική και φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο»,

του οποίου συγγραφέας είναι ο Λεωνίδας Καρφής.

Το βιβλίο αναφέρεται στο κτίσιμο των σπιτιών από τους μάστορες και κτίστες του Δικάστρου, δια μέσου των αιώνων, μέχρι σήμερα.

Όσοι ενδιαφέρονται για το βιβλίο, μπορούν να το προμηθευθούν απευθυνόμενοι:

  • Στο Σύλλογο Δικαστριωτών (Πρόεδρο Συλλόγου, Κων/νο Κόρδα τηλ. 6976978440, Κων/νο Καρφή τηλ. 6974038172)
  • Στο Μουσείο Δικάστρου (Πρόεδρο Μουσείου, Χρήστο Γκιόλα, τηλ. 6976 957360).

assets/img/gallery/ekdiloseis/oikonomikosapol/book.png

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Αρχιτεκτονική και Φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο »

του Λεωνίδα Ι. Καρφή

Με μεγάλη χαρά έλαβα το βιβλίο, «Αρχιτεκτονική και Φυλαχτά σπιτιών, στο Δίκαστρο», έκδοση Συλλόγου των Απανταχού Δικαστριωτών, σελ. 217, Αθήνα 2017, πόνημα του αγαπητού, πολυγραφότατου, ερευνητή και εκλεκτού Φίλου Αντιστρατήγου ε. τ. α. της ΕΛΑΣ, και πτυχιούχου του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθένας και η καθεμιά του ανθρώπινου γένους, βρισκόμαστε σε διαρκή Αποστολή: Ενεργοποίηση και αξιοποίηση των Ταλάντων με τα οποία μας προίκισε ο Δημιουργός.

Γέννημα και θρέμμα του Δίκαστρου, «εραστής του ωραίου και του αληθινού», αγαπητό και εκλεκτό Μέλος της Νεοσμυρνιώτικης Συντροφιάς μας ο Λεωνίδας, έλαβε το μήνυμα και με ζέση ψυχής άρχισε την αναζήτηση. Τον σαγήνεψε η ζωή των Πατέρων του και τα βιώματα των χωρικών της περιοχής και με κέντρο έρευνας το Δίκαστρο και την «Έσχατη Φθία», επιχείρησε μια Συγκριτική έρευνα Εργασίας του Αρχαίου κάλλους με τη Σημερινή ωραιότητα και μας παρουσιάζει τα θαυμάσια της συνεχόμενης πορείας των πολιτισμών.

Η παρούσα έκδοση του Συλλόγου, με την επιμέλεια και φροντίδα του φιλόπονου στρατηγού, αποτελεί έργο πνοής ζωής, όπου ξεδιπλώνεται περιληπτικά, φυσικά και αβίαστα , με εξαιρετική δομή , με απλή και κατανοητή από όλους γλώσσα, ο μεγάλος Συγκριτικός Χάρτης της αρχιτεκτονικής παρουσίας και δράσης της Ιστορίας του ελληνικού Λαού.

Στο αφιέρωμα αυτό, γιατί αποτελεί αφιέρωμα ως τα «Σα εκ των Σών» προς τους προγόνους του καθώς και κατάθεση ψυχής και ευρημάτων της πολύχρονης και κοπιώδους έρευνάς του .

Τα Ιστορικά και ιδιαίτερα τα Λαογραφικά Αρχεία εμπλουτίζονται με έναν πολύτιμο θησαυρό τέχνης, σοφίας και έμπνευσης της Λαϊκής Αρχιτεκτονικής, της Λαογραφίας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Περιοχής και όχι μόνον. Γιατί, στο ξεδίπλωμα και στην παρουσίαση των επιμέρους Δραστηριοτήτων αφήνεται να κυλά απαλά και αθέατα το αιώνιο πνεύμα του ωραίου από γενιά σε γενιά και να μεταλαμπαδεύονται οι ιδέες αναζήτησης της γνώσης και κοινωνικής συνύπαρξης των Πολιτών.

Επιθυμώ ,αφού συγχαρώ θερμά το «Σύλλογο των Απανταχού Δικαστριωτων» και τον αγαπητό μου Στρατηγό Λεωνίδα, για τη έκδοση και παρουσίαση του πολύτιμου θησαυρού, να απευθυνθώ κατόπιν στους Αγαπητούς Δικαστριώτες και ξεχωριστά στη Νεότητα και τους πω : Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη , για τους απογόνους σας, για την ευρύτερη περιοχή της Έσχατης Φθίας και την ελληνική Ιστορία. Συγχαρητήρια!!

Γαβριήλ Σ. Αλπέντζος

Δρ Φιλοσ. Πανεπ. Αθηνών

τ. Επιθεωρητής Εκπαίδευσης – Συγγραφέας


Παρουσίαση του Βιβλίου του Συλλόγου

«Αρχιτεκτονική και φυλαχτά σπιτιών, στο Δίκαστρο»

Το Δ.Σ. του Ιστ. & Λαογρ. Μουσείου Δικάστρου εκφράζει ομόφωνα τα συγχαρητήρια του προς τον κ. Λεωνίδα Ι. Καρφή, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του, στις 13/08/17 στο χωριό μας, με τίτλο :

«Αρχιτεκτονική και φυλαχτά σπιτιών στο Δίκαστρο» .

Η πολιτιστική διάσταση της παρουσίασης είναι προφανής. Πέραν αυτού αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του Δ. Σ. του Μουσείου να επικροτήσει αυτή την εξαιρετική δουλειά, γιατί ο κ. Καρφής υπήρξε ένας από τα ιδρυτικά μέλη του Μουσείου μας και «αρχιτέκτονας» της νομικής και καταστατικής του υπόστασης.

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αντιλαμβάνεται το εύρος της κοπιώδους, πολύχρονης και ενδελεχούς έρευνας, αλλά κυρίως την αγωνία του συγγραφέα για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και τη διάσωση της πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

Η αξία του βιβλίου τεράστια. Καταδεικνύει και αναδεικνύει την εθνική μας ταυτότητα, τις καταβολές μας, την αδιάλειπτη ιστορική μας διαδρομή μέσα στο χρόνο και την προσήλωση του λαού μας σε σταθερές αξίες, που μας διαφοροποιούν από άλλους λαούς, όπως : οικογενειακό δέσιμο , οικιακή θαλπωρή και θρησκευτική πίστη.

Η πλούσια βιβλιογραφία, που αριθμείται σε εβδομήντα (70) πηγές άντλησης και διασταύρωσης στοιχείων, καθιστούν το βιβλίο πλήρως εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο και έγκυρο. Αποτελεί ένα ιστορικοκοινωνιολογικό και αρχιτεκτονικό σύγγραμμα που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι και κυρίως όσων ασχολούνται με την παράδοση, την αρχιτεκτονική, την επινοητικότητα και την εφευρετικότητα.

Παρουσιάζεται σ’ αυτό η φυσική ανάγκη ενός ηλιόλουστου και προικισμένου λαού να δαμάσει τη φύση και να την προσαρμόσει στα μέτρα του, χωρίς να διαταραχτεί η αρμονία μεταξύ κτίσης, κτίστη και κτίσματος. Οι ευχαριστίες μας είναι ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης.

Το βιβλίο αυτό “παντρεύει”, αρχιτεκτονικά, τον ιστορικό, λαογραφικό και συναισθηματικό πλούτο των προγόνων μας, της δωρικής απλότητας και της πρακτικής λειτουργικότητας, με τις μεταφυσικές ανησυχίες και την ενυπάρχουσα στον άνθρωπο μιμητική τάση, που διατηρεί όλα τα αρχέγονα χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα όμως στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες που επιφέρει ο χρόνος στο πέρασμά του, διασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια.

Η προσφορά , από τον δημιουργό του, πενήντα (50) αντιτύπων στο Μουσείο προσδίδει σ ‘ αυτό και τη βιβλιοθήκη του, συμπληρωματική υπεραξία. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην προσφορά του συγγραφέα ενός βιβλίου, δείγμα σεβασμού και ηθικής επιβράβευσης, στο πρόσωπο του κ. Παναγιώτη Λάμπου, όλων των Δικαστριωτών μαστόρων και πελεκητών της πέτρας, που σήμερα είναι εκλιπόντες , για τον αγώνα και την προσφορά τους στην οικιστική αρχιτεκτονική και συγκρότηση του χωριού μας και όχι μόνο.

Ο κ. Λάμπος με μεγάλη χαρά , συγκίνηση και περηφάνια παρέλαβε το βιβλίο και απέσπασε το καθολικό χειροκρότημα της Γενικής Συνέλευσης, δείγμα αναγνώρισης της σκληρής και επίπονης δουλειάς των ανθρώπων εκείνης της εποχής, που λάξευαν και σμίλευαν την πέτρα, τιθασεύοντάς την και κάνοντάς την κομμάτι του εαυτού τους και της ζωής τους .

Για το Δ. Σ. του Μουσείου

Ο Πρόεδρος Χρήστος Ε. Γκιόλας